top of page
Mielie Pap & Sheba

Uit de traditionele Zuid-Afrikaanse keuken

Mielie Pap & Sheba

Vegan

Wie Zuid-Afrikaanse keuken zegt, zegt mieliepap. Mieliepap - samen met sheba - is niet weg te denken uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Mieliepap - vaak gewoon 'pap' genoemd - is een stevig maïspapje dat wordt gemaakt van gemalen maïs en water dat tot een dikke, romige massa wordt geroerd. Sheba is een smaakvolle tomatensaus die bovenop de mieliepap wordt geserveerd. De saus is gemaakt van tomaten, uien, knoflook, kruiden en specerijen, waardoor het een heerlijke en pittige toevoeging is aan de eenvoudige pap.


 In alle lagen, rangen en standen van de bevolking staat mieliepap op het menu. Door de hoge voedingswaarde wordt het vaak dagelijks gegeten door de lokale bevolking. Dun, dik of kruimelig. Als ontbijt, lunch en/of avondeten. Daarnaast wordt het graag als 'pap en vleis' bij de braai geserveerd in plaats van aardappelen of brood. Naast je lamskotelet, boerewors (worst), biefstuk of stukje wild schep je een flinke portie mieliepap met sheba op je bord. Een braai is geen braai zonder mieliepap! Zonder twijfel is mieliepap het favoriete (bij)gerecht van de traditionele Zuid-Afrikaanse keuken.


PS: ondanks dat (het Italiaanse) polenta en de (Amerikaanse) grits meestal iets anders worden bereid en hier regelmatig kaas en/of kruiden aan worden toegevoegd, is mieliepap hier goed mee vergelijkbaar.


Ingrediënten

Mieliepap

• 10 g Roomboter (vervang met bijv. kokosboter voor vegan versie)

• 500 ml Water

• 3 g Zout

• 225 g Maismeel voor polenta


Sheba (saus)

• 2 el olijfolie

• 2 rode uien, gehalveerd en in plakjes

• 1 blik tomatenpuree

• 600g bakje baby rosa tomaten, gehalveerd

• ½ kopje droge witte wijn

• 2 tl worcestersaus

• 3 eetlepels gehakte verse kruiden (zoals oregano, peterselie en koriander)

• 2 tl bruine suiker

• 1 theelepel zout

• Versgemalen zwarte peper naar smaak


Mieliepap

Stap 1

Giet het water in een grote pan, voeg het zout en de boter toe en breng aan de kook.


Stap 2

Giet het maïsmeel langzaam in de pot om een kegel in het midden te vormen, maar roer niet!


Stap 3

Dek af met het deksel, zet het vuur laag en laat de pap 5 minuten pruttelen.


Stap 4

Roer het met een grote vork (zoals een vleesvork) tot kruimelig en dek het weer af met het deksel. Laat een uur sudderen op laag vuur.


Sheba (saus)

Stap 1

Verhit de olijfolie in een kleine pan of steelpan en fruit de uien tot ze glazig zijn.


Stap 2

Voeg alle ingrediënten toe aan de pan en laat de saus ongeveer 1 uur sudderen.


Stap 3

Serveer warm met pap en garneer met verse kruiden.


bottom of page