Zuid-Afrikaanse klassieker
Bobotie
Bobotie staat bekend als een van de iconische Zuid-Afrikaanse gerechten. Met de rijke smaken en kruiden is het een waar culinair hoogtepunt dat de diversiteit van de Zuid-Afrikaanse keuken weerspiegelt. Bobotie heeft zijn oorsprong in de Maleisische en Kaap-Maleise keuken en is door de eeuwen heen uitgegroeid tot een geliefd gerecht. Grappig genoeg vooral bij internationale gasten. Ondanks dat de nationale gasten er ook van konden smullen, is het voor hen meer een 'gewoon gerecht' dan iets speciaals. De stamppot van Zuid-Afrika ;-)
Het is - net als de meeste stamppotten - geen moeilijk recept, maar heeft wel wat meer ingrediënten en is iets bewerkelijker dan die heerlijke Hollandse stamppot. Ik ben een grote fan en serveer bobotie het liefst met rijst (basmati of gele rijst met rozijnen). Heerlijk! Geniet ervan.
Ingrediënten
• 1 eetlepel Abrikozenjam
• 2 Laurierblaadjes
• ½ theelepel Zwarte peper
• 2 sneetjes wit Brood
• 1 eetlepel Chutney (heet)
• ½ eetlepel Kerriepoeder
• 1 Ei
• 1 kop Melk
• 750 gr Gehakt
• Olijfolie
• 1 Ui
• ½ kopje Rozijnen
Stap 1.
Verwarm de oven voor op 180 graden
Stap 2.
Snijd ui (medium) en kook in olie tot ze zacht zijn.
Stap 3.
Voeg toe aan een grote metalen kom.
Stap 4.
Bak en bruin het gehakt in dezelfde olie en voeg toe aan de uien in een metalen kom.
Stap 5.
Giet melk over brood. Knijp overtollige melk eruit en voeg brood toe aan de kom.
Stap 6.
Houd melk opzij voor later.
Stap 7.
Meng kerriepoeder, hete chutney, zwarte peper, rozijnen, abrikozenjam met het mengsel in een kom. Voeg zout toe.
Stap 8.
Giet het mengsel in een witte schaal. Zorg ervoor dat de bovenkant plat is.
Stap 9.
Bak het mengsel gedurende 30 minuten in de oven en verwijder het.
Stap 10.
Meng de eieren met de resterende melk en giet dit over het gehaktmengsel.
Stap 11.
Voeg laurierblaadjes toe.
Stap 12.
Laat nog 30 minuten bakken.
Stap 13.
Serveer met gele rijst met rozijnen.