Voedzaam en heerlijk
Bolognese
Bij recepten uit Zuid-Afrika, denk je natuurlijk niet direct aan Spaghetti Bolognese. Dat begrijp ik. Toch is dit een gerecht dat we met regelmaat met succes op de lodge serveerden.
In de eerste plaats, omdat we, naast veel buitenlandse toeristen, regelmatig Zuid-Afrikaners te gast hadden, die niet altijd de behoefte hadden aan gerechten van de lokale keuken. Daarnaast past Bolognese perfect in een buffet dat uit meerdere gerechten bestaat. Ook was het een goede, lekkere afwisseling voor gasten die een week of langer bij ons verbleven.
En laat me je vertellen: als je een dag lang in het Krugerpark of in een ander reservaat op safari bent geweest, heb je enorme behoefte aan een voedzame, heerlijke maaltijd. Spaghetti Bolognese valt dan altijd in goede aarde!
Mijn recept is een mix van het traditionele Bolognese recept, het recept van mijn moeder en mijn eigen touch en - als ik de complimenten van mijn gasten serieus mag nemen - een groot succes! Dus... eet smakelijk!
Ingrediënten
• 1 grote ui
• 1 flinke rode of groene paprika
• 100 gram wortelen
• 2 tenen knoflook
• 800 gram gehakt
• 150 ml witte wijn
• 600 gram gepelde tomaten
• 1 laurierblad
• 1 blikje tomatenpuree
• 100 ml runderbouillon
• 100 ml volle melk
• 50 gram roomboter
• peper & zout
Stap 1.
Snijd de ui, paprika en worteltjes in kleine blokjes.
Stap 2.
Verwarm de roomboter (en een scheutje olijfolie) in een ruime pan. Zodra de boter is gesmolten, voeg je de ui, paprika en worteltjes toe. Bak in ca. 10 minuten totdat ze geurig en glazig zijn.
Stap 3.
Voeg daarna het gehakt toe (met peper en zout naar eigen smaak) en rul op hoog vuur met een houten lepel, todat het gehakt mooi bruin is.
Stap 4.
Blus af met de wijn en laat verdampen.
Stap 5.
Roer de tomatenpuree door de runderbouillon en voeg het mengsel toe aan de pan. Roer goed door en laat even meebakken.
Stap 6.
Voeg vervolgens de gepelde tomaten, melk en laurier toe en roer goed door.
Stap 7.
Zodra de saus kookt, draai je het vuur op de laagste stand en laat je de bolognese zo'n 3 uur pruttelen. Roer af en toe door.
Stap 8.
Kook spaghetti of linguini volgens de aanwijzingen.
Stap 9.
Je kunt de pasta, saus en geraspte (Parmezaanse) kaas apart serveren, zodat iedereen zelf de verhoudingen kan bepalen.
Maar de smaak wordt beter als je de saus in kleine porties in een braadpan overbrengt, waaraan je de gekookte pasta (in kleine beetjes) aan toe voegt. Het geheel bak je even op na goed doorroeren. Het geheel overbrengen op borden of in een schaal en kaas los serveren of erover strooien. Buon Appetito!