top of page
Chakalaka

Gedurfde en levendige smaken

Chakalaka

Vegan

Chakalaka staat bekend om zijn gedurfde en levendige smaken en is een typisch Zuid-Afrikaans bijgerecht, waarvan je op talloze manieren kunt genieten! Serveer het warm als saus over aardappelen, rijst of mieliepap. Serveer het koud als bijgerecht, gebruik het als basis voor Shakshuka, of eet het gewoon op toast.


Er wordt aangenomen dat Chakalaka is ontstaan in de townships van Johannesburg, waar mijnwerkers overgebleven ingrediënten zouden verzamelen om een smakelijke, maar stevige maaltijd samen te stellen om zo de ontberingen van de dag van brandstof te voorzien.


Ingrediënten

• 2 eetlepels koolzaadolie

• 1 ui, fijngehakt

• ½ rode paprika, fijngehakt

• ½ groene paprika, fijngehakt

• ½ gele paprika, fijngesneden

• 1 rode peper, adertjes en zaadjes verwijderd, fijngehakt

• 2 grote teentjes knoflook, fijngehakt

• 2 cm gember, geschild en geraspt

• 1 cm verse kurkuma, fijn geraspt of gehakt

• 3 grote wortelen, geraspt

• 1 grote tomaat, in kleine blokjes of geraspt

• 2 theelepels hete kerriepoeder

• 1,5 theelepel suiker

• Zout en peper om op smaak te brengen

• 1 blik (410 g) gebakken bonen in tomatensaus


Stap 1

Verhit olie in een pan, voeg de ui toe en bak zachtjes tot de ui glazig is.


Stap 2

Voeg de kerriepoeder, gember, knoflook, chilipeper en kurkuma toe en bak twee minuten.


Stap 3

Voeg de in blokjes gesneden paprika toe. Vijf minuten zachtjes bakken.


Stap 4

Voeg de geraspte wortels toe en kook ongeveer 10 - 15 minuten tot ze net zacht maar nog steeds licht beetgaar zijn.


Stap 5

Voeg de tomaten toe en bak nog 10 minuten.


Stap 6

Haal de pan van het vuur en voeg de gebakken bonen met tomatensaus toe.


bottom of page