Perfect voor liefhebbers van zoet
Decontructed Banoffee
We hebben het al eerder gezegd: door de smeltkroes van culturen die Zuid-Afrika rijk is, is de keuken al net zo gevarieerd. Deze banoffee vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk en is tot op de dag van vandaag een favoriet dessert in veel Zuid-Afrikaanse restaurants.
Het gerecht is - net als de naam 'banoffee' - een samenvoeging van 'banaan' en 'toffee'. Banoffee wordt meestal als taart geserveerd, maar ik geef de voorkeur aan de 'decontructed' versie, die bestaat uit een krokante koekjesbodem, bedekt met een romige laag toffee (gekarameliseerde gecondenseerde melk), plakjes verse banaan en een flinke toef slagroom.
Het contrast tussen de knapperige bodem, de zoete, kleverige toffee, de zachte banaan en de luchtige slagroom zorgt voor een onweerstaanbare smaakexplosie in elke hap. Deze banoffee is snel gemaakt en perfect voor liefhebbers van zoetigheid. Ik zeg: geniet ervan!
Ingrediënten
• Tenniskoekjes 200 gram (of mariabiscuit)
• Caramel Treat ½ blikje
• Boter 50 gr
• Boter 75 gr gesmolten
• Verse Room 200 ml
• Basterdsuiker 1 eetlepel
• Vanille Essence 1 eetlepel
• Banaan 1-2 in dunne plakjes
Bereiding
Stap 1.
Oven voorverwarmen op 190 graden
Stap 2.
Plet biscuits.
Stap 3.
Smelt 75 gram boter en meng met verkruimelde koekjes in witte schaal
Stap 4.
Zet de mix 30 minuten in de oven. Controleer na 20 & 25 minuten om te roeren. Als het klaar is, laat het afkoelen.
Stap 5.
Voeg 50 gram boter en karameltraktatie toe en klop op indirect vuur (kom boven pan met kokend water) tot alles goed gemengd is. Laat het afkoelen.
Snijd ondertussen de banaan in dunne plakjes.
Stap 7.
Klop verse room, vanille-essence en basterdsuiker in een grote kom dik maar NIET helemaal opgeklopt. Het moet langzaam bewegen als de kom gekanteld is.
Stap 8.
Assembleer de pudding in kleine glaasjes: 2 x biscuit – karamel – room. Werk af met banaan en strooi er wat koekjes over.
Stap 9.
Laat afkoelen en serveer.