top of page
Gevulde (Kerst) Kalkoen

Feestelijke klassieker met een twist

Gevulde (Kerst) Kalkoen

Deze gevulde kalkoen combineert de smaken van de Zuid-Afrikaanse keuken met de warmte van een traditioneel kerstdiner. Het perfecte gerecht om te delen met familie en vrienden tijdens de feestdagen of een andere feestelijke dag!


Serveertip: Maak het feest compleet door de kalkoen te combineren met geroosterde zoete aardappels, honing-glazuurde wortels en een frisse salade met granaatappelpitjes.


Eet smakelijk!

Ingrediënten

Voor de kalkoen:

  • 1 grote kalkoen (ongeveer 3-4 kg)

  • 100 g boter, gesmolten

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder

  • Zout en zwarte peper naar smaak

  • 1 citroen, in partjes gesneden

  • 2 takjes rozemarijn


Voor de vulling:

  • 250 g boerewors (of een stevige, gekruide worst naar keuze)

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 ui, fijngesneden

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 rode paprika, in blokjes

  • 100 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes

  • 50 g rozijnen of sultana’s

  • 200 g couscous

  • 300 ml kippenbouillon

  • 2 theelepels gedroogde tijm

  • 1 theelepel korianderpoeder

  • Zout en peper naar smaak


Voor de jus:

  • Het braadvocht van de kalkoen

  • 2 eetlepels bloem

  • 250 ml kippenbouillon

  • Sap van een halve sinaasappel


Bereiding

Stap 1. Bereid de vulling:

  • Haal de boerewors uit het velletje en bak het gehakt rul in een grote pan met 1 eetlepel olijfolie. Haal het vlees uit de pan en zet apart.

  • Voeg nog een eetlepel olijfolie toe en fruit de ui, knoflook en rode paprika op middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Voeg de tijm, korianderpoeder, rozijnen en abrikozen toe en roer goed door.

  • Doe de couscous in de pan en giet er de hete kippenbouillon overheen. Dek de pan af en laat de couscous 5 minuten wellen. Roer daarna los met een vork en meng het boereworsvlees erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper.


Stap 2. Maak de kalkoen klaar:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.

  • Spoel de kalkoen van binnen en buiten schoon en dep droog met keukenpapier. Vul de kalkoen met de couscousvulling en druk goed aan. Bind de poten van de kalkoen bij elkaar met keukentouw zodat de vulling goed op zijn plaats blijft.

  • Meng de gesmolten boter met olijfolie, knoflook, gerookte paprikapoeder, zout en peper. Bestrijk de kalkoen royaal met dit mengsel en leg er enkele citroenpartjes en rozemarijntakjes bovenop.

  • Plaats de kalkoen in een grote ovenschaal of braadslede. Giet een klein laagje water of kippenbouillon in de schaal om uitdrogen te voorkomen. Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie.


Stap 3. Bak de kalkoen:

  • Bak de kalkoen ongeveer 2,5 tot 3 uur in de oven (reken 40 minuten per kilo). Bedruip de kalkoen om de 30 minuten met het braadvocht om het vlees sappig te houden.

  • Verwijder de folie de laatste 30 minuten zodat de kalkoen een mooie, goudbruine korst krijgt. Controleer of de kalkoen gaar is door een thermometer in het dikste deel van het vlees te steken – de kerntemperatuur moet 75°C zijn.


Stap 4. Maak de jus:

  • Giet het braadvocht uit de ovenschaal in een steelpannetje en verwarm op laag vuur. Voeg 2 eetlepels bloem toe en roer goed door zodat er geen klontjes ontstaan.

  • Schenk langzaam de kippenbouillon erbij en voeg het sinaasappelsap toe. Blijf roeren tot de jus dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper.


Stap 5. Serveer:

  • Haal de kalkoen uit de oven en laat hem 10-15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Serveer met de heerlijke sinaasappeljus en eventueel wat extra couscousvulling aan de zijkant.


bottom of page