top of page
Gevulde Pompoen

Perfect veganistisch hoofdgerecht

Gevulde Pompoen

Vegan

Deze gevulde gem squash is een perfect veganistisch hoofdgerecht en leverde veel blijde gezichten en complimenten op onder mijn gasten. Een heerlijke combinatie van aardse, notige en frisse smaken. Ook prima voor te zetten aan vleeseters. Mochten die toch nog wat dierlijks missen, dan kun je natuurlijk altijd wat geruld gehakt toevoegen. Eet smakelijk!


Ingrediënten

• 3-4 kleine pompoenen (bij voorkeur 'gem squash')

• 1/2 eetlepel olijfolie

• zout & peper

• 4 eetlepels olijfolie, verdeeld

• 350-400 gram bruine rijst

• 1 liter groentebouillon of water

• 150 gram in blokjes gesneden wortel

• 1 kopje in blokjes gesneden sjalotten of uien

• 550 gram champignons, in blokjes gesneden

• 3 teentjes knoflook, fijngehakt

• 120 ml witte wijn

• Snufje kaneel

• 1/2 bosje verse gemengde kruiden


Stap 1

Verwarm oven voor op 200.

Snijd pompoenen doormidden en schraap de zaadlijsten eruit.

Snijd een klein stukje van de onderkant van elke helft om een stabiel oppervlak voor de "kom" te creëren.

Wrijf pompoenhelften van binnen en buiten met olijfolie en bestrooien met zout en peper.


Stap 2

Rooster pompoenhelften 30 minuten met snijkant naar beneden.

Draai om en braad 15 minuten met snijkant naar boven. (Als pompoen eerder klaar is dan vulling, zet dan oven op laagste stand en houdt warm tot hij nodig is.)


Stap 3

Rooster rijst in een grote pan op middelhoog vuur met 1 eetlepel olijfolie tot de rijst geurig en nootachtig ruikt, 3 tot 5 minuten. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Giet groentebouillon of water over rijst en roer snel. Kook rijst gaar.


Stap 4

Verwarm 1 eetlepel olijfolie op middelhoog vuur. Fruit wortel en ui ongeveer 5 minuten tot ui glazig wordt. Doe in een grote kom en zet opzij.


Stap 5

Voeg in dezelfde pan 1 eetlepel olijfolie toe en zet het vuur op middelhoog.

Voeg 1/3 van champignons toe (vul pan niet te vol).

Strooi zout en peper over de champignons, maar roer niet.

Laat champignons 2 - 3 minuten koken zonder te roeren, totdat zich een gekaramelliseerde korst op de bodem van de champignons vormt. Roer daarna door elkaar.

Ga door met koken, vaak roerend, tot champignons alle vloeistof hebben afgegeven en aan alle kanten gelijkmatig bruin zijn.

Herhaal met resterende champignons en voeg indien nodig meer olie toe aan de pan.


Stap 6

Doe alle champignons, wortelen en uien terug in de pan op middelhoog vuur.

Roer knoflook erdoor en kook tot geurig, 30 seconden.

Voeg wijn toe en schraap alle geglazuurde stukjes van de bodem van de pan, terwijl wijn suddert.

Laat nog 2 - 3 minuten koken, tot meeste wijn is verdampt. Haal van het vuur.


Stap 7

Leg geroosterde pompoenhelften op borden om te serveren.

Schep vruchtvlees uit de pompoenhelften in een kom. Voeg kaneel en pureer tot een zeer gladde massa.


Stap 8

Voeg in grote kom champignonmix, gekookte rijst, pompoenpuree bij elkaar en roer goed door. Voeg eventueel meer zout, peper of kaneel toe. Roer verse kruiden erdoor en bewaar wat kruiden om erover te strooien.


Stap 9

Verdeel vulling over alle pompoenhelften, waarbij vulling lichtjes wordt opgehoopt. Bestrooi met gehakte kruiden en dien direct gloeiend heet op.


bottom of page