Mierzoete lekkernij
Koeksisters
Wie van zoet houdt en van Zuid-Afrika, kan niet om de heerlijk zoete koeksisters heen! Deze gouden, gefrituurde vlechtjes zijn doordrenkt met siroop en zijn een van de populairste zoetigheden in Zuid-Afrika. Ik kan het niet anders omschrijven dan een kruising tussen een oliebol, een donut en baklava.
Koeksisters zijn een perfect voorbeeld van de culturele smeltkroes van Zuid-Afrika. Zo is het eerste deel van de naam duidelijk afgeleid van het Nederlandse woord 'koek' (of cake). Over het tweede deel is wat discussie: wellicht komt het van het Engelse woord 'sisters', omdat een koeksister lijkt op een (haar) vlecht, waarbij de strengen om elkaar heen zijn gedraaid - net als zussen die innig verbonden zijn. Anderen denken dat het komt van het Afrikaanse woord ‘sissen’, dat frituren betekent.
Maar het zal je waarschijnlijk verbazen dat het de Cape Malay-gemeenschap in de West-Kaap was, die hun unieke draai hebben gegeven aan dit traditionele Nederlandse recept.
Het resultaat? Een onweerstaanbaar zoet en knapperig hapje dat sindsdien zijn weg heeft gevonden naar elke hoek van Zuid-Afrika.
Ingrediënten
Siroop
500 ml water
500 gram suiker
1 kaneelstokje
1 citroen
Deeg
320 gram bloem
30 gram roomboter
150 ml melk
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
1 ei
Bereiding
Stap 1.
Doe roomboter, bakpoeder, melk, zout en het ei samen in een kom.
Stap 2.
Kneed het geheel tot een samenhangend deeg, terwijl je beetje bij beetje de bloem toevoegt.
Stap 3.
Maak een deegbal, wikkel deze in huishoudfolie en laat opstijven in de koelkast.
Stap 4.
Maak intussen de siroop:
Doe een halve liter water en een halve kilo suiker in een pannetje.
Rasp de schil van een citroen en voeg dit samen met het sap en een kaneelstokje toe aan het suikerwater.
Laat 15 minuten koken, zodat de vloeistof wat dikker wordt.
Schenk de siroop in een kommetje om het te laten afkoelen.
Stap 5.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot die helemaal plat is en ongeveer een halve centimeter dik.
Stap 6.
Snijd reepjes deeg en maak in elk stukje twee incisies tot vlak voor de bovenkant, zodat elke reep uit 3 sliertjes bestaat.
Stap 7.
Maak van elke reep (met 3 sliertjes) een vlecht en druk het uiteinde vast.
Stap 8.
Frituur de vlechten (koeksisters) op 180 graden, totdat ze goudbruin zijn.
Stap 9.
Dompel de gefrituurde koeksisters in de siroop en laat ze even uitlekken.