Absolute favoriet
Wild Stoofschotel
Als je een safari lodge runt in de wildernis van Zuid-Afrika, moet je regelmatig een wildgerecht op tafel zetten. Dat wordt van je verwacht en dat begrijp ik. Niet iedereen vleeseter houdt van wild, maar zonder twijfel was deze stoofschotel een absolute favoriet bij iedereen!
Natuurlijk is het lastig als je niet in Zuid-Afrika woont om impala of koedoe te krijgen, maar vooral in de herfst is in heel Europa ree of haas prima verkrijgbaar. In andere werelddelen is het weer ander wild, maar dit recept is een perfecte basis voor elke stoofschotel met wild waar je je vingers bij aflikt.
Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat. Eet smakelijk!
Ingrediënten
• Impala/Kudu of ander wild 125 gram pp
• Sperziebonen, 1 blik
• 1/3 – ½ rode, gele én groene paprika
• Ui, 1 middelgrote
• Tomaten/Uien Mix, 3-4 blikken
• 500-600 ml kippenbouillon
• 500-600 ml runderbouillon
• Rode wijn, ½ kopje
• Aardappel, 1 middelgrote
• Tomaten, 1-2
Kruiden en specerijen
• Gemalen Kruidnagel ¼ tl
• Knoflookpoeder ½ tl
• Paprikapoeder 1 tl
• Gemengde Kruiden 1 tl
• Zwarte peper ½ tl
• Bruine suiker ½ tl
Stap 1.
Snijd vlees van elk membraan. Kook en bruin af. En verwijder botten.
Stap 2.
Breng de Tomaat/Ui-mix aan de kook in een middelgrote/grote pan.
Stap 3.
Zet het vuur laag. Aangebraden vlees, rode wijn en alle kruiden/specerijen toevoegen.
Stap 4.
Roer vanaf hier elke 5-7 minuten door de pot om ervoor te zorgen dat de bodem niet verbrandt.
Stap 5.
Hak de aardappel in kleine tot middelgrote stukjes. Voeg ½ toe aan de pot samen met runderbouillon. Doe de andere ½ in een kom met water en bewaar voor later.
Stap 6.
Snijd de ui doormidden. Snijd ½ in kleine stukjes en voeg onmiddellijk toe aan de pot.
Snijd de andere ½ in middelgrote stukken en kook in een pan die opzij wordt gezet voor later.
Stap 7.
Kook de stoofschotel minimaal 2,5 uur. Snijd ondertussen paprika's en tomaten in middelgrote reepjes. Zet opzij. Giet de sperziebonen af - Zet opzij.
Stap 8.
Als de stoofpot op enig moment te dik lijkt, voeg dan kippenbouillon toe.
Stap 9.
Rest aardappelen toevoegen: 1 uur voor serveren
Rest van uien, paprika en tomaat toevoegen: 30 minuten voor het opdienen
Voeg sperziebonen toe: 15 minuten voor het opdienen.