Zuid-Afrikaanse tijd
Tijd in Zuid-Afrika is iets anders dan tijd in Nederland. Zo kennen ze geen zomer- en wintertijd, dus de helft van het jaar heeft Nederland een uur tijdsverschil met Zuid-Afrika. Daarnaast is in de wildernis van het noordoosten - door de ligging dichterbij de evenaar - de schemering een stuk korter en zijn de dagen in de winter en zomer ongeveer even lang. Op de kortste dag (21 juni) is er zo'n 10 uur en 42 minuten daglicht, terwijl dit op de langste dag (21 december) 13 en een half uur is. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar de zon in hartje winter maximaal 8 uur haar gezicht laat zien en we in de zomer ruim 17 uur van haar aanwezigheid mogen genieten.
Dat is allemaal leuk om te weten, maar het belangrijkste verschil in tijd, zit niet in deze feiten, maar in de manier waarop de Zuid-Afrikaners met tijd omgaan. Tijd is rekbaar en flexibel. Vergelijkbaar met het 'mañana, mañana' van de Spaanstalige landen zou je zeggen, maar dat is eerlijk gezegd nog een understatement. De Zuid-Afrikaanse tijd is nog rekbaarder; vloeibaar bijna.
​
Ondanks dat in de grote steden over het algemeen het openbaar vervoer op tijd rijdt, de reserveringen in jouw favoriete restaurant keurig worden bijgehouden en iedereen op tijd verschijnt bij zakelijke afspraken, vormen termen als 'now', 'just now', 'now now' en 'right now' juist de basis van het leven met Zuid-Afrikaanse tijd in de bush.