top of page

Droom jij van een eigen safarilodge in Zuid-Afrika?

10 tips om succesvol zaken te doen in de Zuid-Afrikaanse wildernis


Een safarilodge runnen in Zuid-Afrika is voor velen een droom; een avontuurlijke droom. En daar ben ik het helemaal mee eens! Voor mij is deze droom uitgekomen. Vijf jaar lang runde ik mijn eigen safarilodge in de Zuid-Afrikaanse wildernis, grenzend aan het Krugerpark. Er was plek voor 22 gasten, we serveerder ontbijt, lunch en diner, er was een bar, zwembad en we organiseerden meerdere activiteiten voor onze gasten, zoals safari's en dagtrips naar culturele bezienswaardigheden.


De safari lodge van Nathalie  - Wild Dogs Safari Lodge

Ondernemen in Zuid-Afrika is een avontuur vol uitdagingen en beloningen. Maar het zijn niet alleen de prachtige natuur en het wilde dierenrijk die deze ervaring uniek maken. Een horecaonderneming als deze optuigen en managen is al uitdagend genoeg, maar dit doen in de wildernis van Zuid-Afrika, waar het dichtstbijzijnde stadje op 45 minuten rijden ligt, zorgt voor een extra dimensie. Vooral als vrouw alleen.


Als ervaren ondernemer in binnen- en buitenland wist ik natuurlijk al dat succes niet alleen afhangt van hard werken, maar ook van flexibiliteit, geduld en het vermogen je aan te passen aan de unieke omstandigheden van het land. Voor wie bereid is deze uitdagingen aan te gaan, is Zuid-Afrika - met zijn ongerepte natuur en diverse culturen - een plek van ongekende mogelijkheden en dromen die uitkomen!


Hieronder deel ik mijn inzichten en adviezen. Of het nu gaat om culturele verschillen, praktische obstakels, of sociale uitdagingen, deze tips helpen je bij het verwezenlijken van jouw droom als eigenaar van je eigen, succesvolle lodge in het hart van Zuid-Afrika.


Tip 1. 11 Stammen - 11 Culturen

Zuid-Afrika is een land van ongekende culturele diversiteit, met elf officiële talen en evenveel stammen en culturen. Vooral in de toeristische safarigebieden is het een smeltkroes van culturen. Mensen vanuit het hele land en daarbuiten (vooral Zimbabwe, Mozambique) komen naar de regio op zoek naar werk.


Deze smeltkroes kan soms overweldigend zijn. Elke cultuur heeft immers zijn eigen gewoontes. Verdiep je in de cultuur van de regio waar je onderneemt en toon respect voor de lokale gebruiken en tradities. Zorg er daarnaast voor dat je weet welke achtergrond je personeelsleden hebben. Niet alle culturen kunnen goed met elkaar overweg, dus houd hier rekening mee als je slaapplaatsen en diensten toewijst. Maar onthoud dat jij zelf de cultuur binnen jouw bedrijf bepaalt. Communiceer deze duidelijk en houd je personeel hieraan.


Tip 2. Geduld is een schone zaak

Het tempo van het leven in Zuid-Afrika is wezenlijk anders dan wat wij gewend zijn in (Noord) Europa. Sterker nog: Zuid-Afrika heeft een volledig eigen kijk op het begrip tijd (zie ook mijn blog "Leven in Zuid-Afrikaanse tijd").


Geduld is essentieel! Dingen gaan hier niet altijd zo snel en efficiënt als je zou willen of gewend bent. Neem de tijd om relaties op te bouwen, de Zuid-Afrikaanse tijd te omarmen en accepteren, en wees bereid om te wachten. Met een glimlach en een kalme houding kom je een heel eind.


Tip 3. Terug in de tijd

Als vrouwelijke ondernemer in Zuid-Afrika had ik vaak het gevoel dat ik terug stapte in de tijd als het ging om de acceptatie van mijn rol als zakenvrouw en ondernemer. In de meeste gemeenschappen zijn traditionele opvattingen over verschillen tussen man en vrouw nog sterk aanwezig. Het kan een uitdaging zijn serieus te worden genomen als vrouw die haar eigen onderneming runt.


Ga niet twijfelen aan je capaciteiten, blijf trouw aan jezelf en verzamel mensen om je heen die jou accepteren en respecteren voor wie je bent. Laat je niet verleiden tot ingewikkelde discussies, maar laat jouw succes voor zichzelf spreken.


Tip 4. Corruptie

Helaas is corruptie een realiteit in veel delen van Zuid-Afrika. Het is bijna een dagelijkse activiteit in het zakendoen. De uitdaging is het te herkennen als het zich voordoet. Is het iemand die jou echt niet wil helpen, of zit hij of zij te azen op een vriendendienst of smeergeld. Omdat je uit Europa komt, gaat iedereen ervan uit dat je veel geld hebt en dus zullen helaas velen proberen daar een slaatje uit te slaan.


Bouw een netwerk van betrouwbare lokale partners op, die je kunnen helpen met navigeren zonder je integriteit te ondermijnen. Maar wees tegelijkertijd realistisch: corruptie bestaat en je zult het niet in je eentje kunnen uitroeien, dus luister naar de lokale mensen die je vertrouwt en leer van hen hoe ze hier in de praktijk mee omgaan.


Tip 5. Bureaucratie

Wij Nederlanders zijn bekend met bureaucratie. De paarse krokodil is bij de meeste van ons wel bekend. Maar in Zuid-Afrika is zijn de krokodillen een stuk groter en een flink obstakel als je dingen voor elkaar wilt krijgen. Het verkrijgen van vergunningen, het voldoen aan regelgeving en het omgaan met de overheid kan een tijdrovend proces zijn.


Ook hier zijn betrouwbare lokale partners een waardevolle bron. Zij kunnen je wegwijs maken in hoe je het beste met de Zuid-Afrikaanse bureaucratie kunt omgaan. Houd daarnaast altijd al je documenten op orde, wees voorbereid op (echt heel erg) lange wachttijden en zorg dat alle afspraken zwart-op-wit staan. Dat is niet altijd een garantie, maar aan jou zal het dan niet hebben gelegen...


Tip 6. Discriminatie

Poe... discriminatie is altijd een lastig onderwerp. Helemaal in het land van het oude apartheidsregime. En helaas - ondanks dat Zuid-Afrika tegenwoordig als Rainbow Nation bekend staat - heb je er dagelijks mee te maken. Niet alleen van mannen naar vrouwen, maar door de grote hoeveelheid culturen in het land ook van wit naar zwart, van zwart naar wit, van zwart naar gekleurd en zeker ook tussen de stammen onderling.


Het kan een flinke uitdaging zijn hiermee om te gaan en je plaats te vinden in een samenleving waar traditionele verschillen nog diep verankerd zijn. Realiseer je dat Zuid-Afrika momenteel veel aandacht besteed aan Black Economic Empowerment. Dit programma heeft als doel een ​​bredere deelname van zwarte mensen aan de economie te bevorderen. Dat is natuurlijk te begrijpen en te waarderen, maar in de praktijk betekent dit dat witte mensen voor veel subsidies en/of banen niet in aanmerking komen. Het enige advies dat ik kan geven is je niet te laten ontmoedigen. Blijf bovenal jezelf en vind je eigen weg.


Tip 7. Personeel

Het personeel van Nathalie's safari lodge

Het vinden en behouden van betrouwbaar personeel kan moeilijk zijn, vooral in afgelegen gebieden. Zorg ervoor dat je medewerkers zich gewaardeerd voelen en bied hen kansen om te groeien. Elke ondernemer vind dit logisch, want een loyaal team is natuurlijk van onschatbare waarde, maar houd je daarbij aan de marktconforme salarissen, arbeidsvoorwaarden en gebruiken. Ga je Europese salarissen hanteren, dan verpest je de lokale markt en is de kans groot dat mensen je zullen uitbuiten. Ook is sociale omgang met werknemers wezenlijk anders, maar dat zul je vanzelf ontdekken.


Geduld en investeren in je personeel is essentieel! Zowel in opleidingen voor je werknemers als in het welzijn van je werknemers én hun gezin. Je kunt het land wellicht niet veranderen, maar je hebt wel invloed op de mensen die voor je werken, hun toekomst en het gezin daaromheen.


Tip 8. Water

Water is een kostbaar goed in Zuid-Afrika, vooral in de droge seizoenen. Het is in de wildernis niet vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt. En als er water uitkomt, wat is dan de kwaliteit?


Neem waterbeheer serieus en laat je van tevoren goed informeren waar het water vandaan komt. Heb je een eigen bron laat je dan informeren over de capaciteit en hersteltijd. Komt het water uit een rivier verderop, bekijk dan goed hoe de waterleiding lopen en onderzoek wie daarvoor verantwoordelijk is. Investeer waar mogelijk in duurzame oplossingen, zoals regenwateropvang en zorg dat je een plan hebt voor droge periodes. Want zonder water.... valt alles stil.


Tip 9. Elektriciteit

Stroomuitval is een veelvoorkomend probleem in Zuid-Afrika. Je krijgt regelmatig (in warme tijden zelfs dagelijks) te maken met 'load shedding': geplande stroomonderbrekingen van zo'n 2-3 uur, die zelfs meerdere keren per dag kunnen voorkomen.


De eerste stap is om de app van Eskom te downloaden, zodat je precies op de hoogte bent van deze geplande stroomonderbrekingen. Zorg dat je altijd je gasten hierover informeert en dat je goed bent voorbereid (voldoende verlichting, koken op gas etc.). Het beste is te investeren in een back-upsysteem, zodat je volledig onafhankelijk van het stroomnet kunt (blijven) functioneren. Denk daarbij aan generatoren en zonne-energie. Het is een flinke investering, maar zeker de moeite waard!


Zebra's in de tuin van de lodge in Zuid-Afrika

Tip 10. Dieren. Dieren. Dieren

De belangrijkste reden dat je naar de Afrikaanse wildernis wilt, is waarschijnlijk het kunnen leven in een omgeving met wilde dieren. Ze zijn allemaal magnifiek! Maar ook zullen ze allemaal je dagelijkse werkzaamheden flink beïnvloeden. Van apen die het eten van de gasten stelen, tot zebra's die je grasveld vernielen, de Big-5 die een gevaar vormen voor jou, je gasten en je personeel tot de irritatie van de vele soorten insecten die je het leven zuur kunnen maken. De belangrijkst regel is het respecteren van de natuur; jij bent hier immers op bezoek bij hen.


Bedenk hoever je wilt gaan met het nemen van veiligheidsmaatregelen. Laat je de gasten 's avonds onder (gewapende) begeleiding naar hun huisjes terug brengen, of ga je het hele woongebied omheinen? Hebben de gastenkamers muggennetten en horren? En verstrek je insectenspray? Waar je ook voor kiest, zorg dat je een veiligheidsplan hebt en dat je gasten (en personeel) goed geïnformeerd zijn.


Droom jij van jouw eigen safarilodge in Zuid-Afrika?

En schrikt wat hierboven staat je af of ben je bereid back-to-basics te gaan, respect en mededogen te tonen, met doorzettingsvermogen en geduld aan het werk te gaan, de windmolens te herkennen als ze er zijn, en je aan te passen, maar toch bij jezelf te blijven? Dan is ondernemen in de wildernis van Zuid-Afrika een fantastische ervaring!


Ik wens je veel succes en mocht je meer willen weten over mijn ervaringen, bestel dan het boek Zinderend Zuid-Afrika of neem rechtstreeks contact met me op. Ik help je graag op weg!

Nathalie


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page