top of page

4 dingen die jij kunt doen om de bij te helpen

Ik ben allergisch voor bijen, dus bleef in de auto wachten, toen onze ranger en gids samen met de ingehuurde imker onze bijenkorf  controleerden.  Opeens zag ik een van hen wild om zich heen slaan en op de auto afrennen. Hij gooide het voorportier open en sprong naar binnen met een flink aantal bijen in zijn kielzog. Daar zaten we dan; in een afgesloten auto met een groot aantal, zeer pissige bijen die woedend om ons heen zoemden. Hij startte de auto en begon te rijden, terwijl we de ramen tegen elkaar open zetten.  Langzaam verdwenen de bijen, maar toen ik een prik in mijn linkerhand voelde, wist ik dat het leed al was geschied. Ik trok de angel eruit en zag dat mijn arm al op begint te zwellen...

Internationale bijendag

En dan is het 20 mei: Internationale Bijendag. Een dag die in het teken staat van dit wonderlijke diertje dat voor ons ecosysteem zo belangrijk is. Het wonderlijke diertje dat mij (en velen met mij) veel pijn kan doen. Een dag dus met voor mij een dubbel gevoel. Een dag met een dubbele boodschap...


Bijen zijn belangrijk voor ons ecosysteem

Zoals Einstein al zei: "Als de bijen verdwijnen, heeft de mens hooguit nog vier jaar te leven." Of die vier jaar echt klopt, weet ik niet, maar dat bijen van groot belang zijn voor ons ecosysteem is een feit. En dat hun aantallen schrikbarend afnemen is ook een feit. Van de zes belangrijkste redenen hiervoor, worden er vijf veroorzaakt door de mens: pesticiden, landbouw, gedwongen bestuiving, straling en windmolens.


In Zuid-Afrika staat de bij officieel (nog) niet op de lijst van bedreigde diersoorten. Toch is ook daar de laatste jaren het verlies van bijenkoloniën extreem hoog. Daarom besloten wij een paar jaar geleden een eigen bijenkorf met 30.000 Afrikaanse honingbijen te plaatsen op ons terrein. Niet alleen om de natuur een handje te helpen, maar ook omdat ik mijn gasten bewust wilde maken van het belang van bijen in ons ecosysteem.


4 dingen die jij kunt doen om de bij te helpen

Niet iedereen kan natuurlijk een bijenkorf op zijn of haar terrein plaatsen, maar toch kan ook jij je steentje bijdragen. Hier zijn 4 dingen die jij kunt doen om de bij te helpen:


  • Koop en eet (meer) biologisch Hoe meer we biologisch eten, hoe meer er biologisch geteeld wordt en hoe meer bijen nectar kunnen halen uit biologische planten zonder dood te gaan aan pesticiden.

  • Plant (meer) bloemen Het aantal bloemen in het algemeen gaat achteruit. Zaai bloemmengsels in om de bij een duwtje in de rug te geven. In je tuin of op je balkon. Alle beetjes helpen.

  • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen Wiedt onkruid of gebruik kokend water in plaats van bestrijdingsmiddelen te gebruiken om je tuin of terras onkruidvrij te maken.

  • Plaats een bijenhotel Er zijn steeds minder huizen zijn met rieten daken, minder houtwallen en holle stengels waarin de wilde bijen overwinteren en eitjes leggen. Door een bijenhotel te kopen of zelf te maken (door wat gaten te boren in een stuk hout) help je de bijenbevolking overwinteren. 


Wees voorzichtig

Hoe belangrijk bijen ook zijn voor ons ecosysteem, het heeft niet zoveel zin voor het belang van bijen op te komen als je daar zelf de dupe van wordt. 10-20% van de bevolking is in meer of mindere mate allergisch voor deze zwart-geel gestreepte monstertjes (NB: slechts 0,8-5 % reageert uitzonderlijk heftig).


Deze allergie staat daarmee op de 5e plaats van meest voorkomende allergieën. Zorg dus dat je goed bent voorbereid en weet wat je moet doen als je gestoken wordt:

1.       Schraap de angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes.

2.       Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een cold-pack.

3.       Gebruik zo nodig een zalf tegen de huidirritatie en/of slik antihistamine.

4.       Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt.


Geniet van de bijen, draag je steentje bij aan hun behoud, maar zorg dat je zelf veilig blijft!

Nathalie





PS: weten hoe mijn bijenavontuur afliep? Je leest het hele verhaal in het hoofdstuk 'De bezige bij' van het boek Zinderend Zuid-Afrika.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page