Toen ik in 1989 als 19-jarig meisje voor het eerst in Kaapstad aankwam, stond ik voor het eerst oog in oog met een van de zeven wereldwonderen der natuur: de Tafelberg. Met open mond staarde ik naar deze indrukwekkende berg en genoot ik bovenop de top van het overweldigende uitzicht op de stad, de oceaan en de omliggende gebieden. Op dat moment had ik nog geen idee dat bijna 20 jaar later mijn ja-woord halverwege deze gigant zou plaatsvinden (zie ook blog “Vijf redenen om te trouwen in Zuid-Afrika").
Destijds wist ik nog te weinig van Zuid-Afrika om me te realiseren hoeveel unieke kenmerken en locaties deze “wereld in één land” te bieden heeft. Intussen is dat wel anders. Over dit schitterende land, mijn tweede thuis kan ik zoveel leuke, interessante en verrassende dingen vertellen dat het teveel zou worden om in dit ene bericht met je te delen. Dus heb ik er vijf uitgekozen. Vijf unieke weetjes over Zuid-Afrika en we beginnen natuurlijk met de Tafelberg.
5 unieke weetjes over Zuid-Afrika
1 Wereldwonder der Natuur
Er bestaan zeven Wereldwonderen der Natuur en die van Zuid-Afrika staat op nummer 1: de Tafelberg in Kaapstad. Waar je ook bent in Kaapstad of directe omgeving, de Tafelberg is met zijn platte bovenkant (vandaar de naam ‘tafel’) van ca. 3 kilometer breed en ca. 1000 meter hoog niet te missen! De andere wereldwonderen der natuur zijn: Iguazú-watervallen in Argentinië, het Amazonegebied in Zuid-Amerika, De ondergrondse rivier in St. Paul’s National Park op de Filipijnen, Ha Long Bay in Vietnam, Komodo eiland in Indonesië en Jeju eiland in Zuid-Korea.
2 Nobelprijzen in 1 straat
Zuid-Afrika is het enige land ter wereld is waar twee Nobelprijs winnaars in dezelfde straat hebben gewoond: Nelson Mandela en Desmond Tutu. Beiden wonnen de Nobelprijs voor de Vrede en woonden in Vilakazi Street in Soweto. Wat nu een bruisende wijk is met ruim 1,2 miljoen inwoners, werd in 1886 opgericht als woonwijk voor de zwarte bevolking die in de goudmijnen werkten en kreeg de naam South Western Townships. Dit werd later afgekort naar Soweto.
3 hoofdsteden
De wereld kent 196 landen. Van al die landen is er maar één land met twee hoofdsteden en dat is Eswatini (voorheen Swaziland) met Lobamba (bestuurlijk) en Mbabane (koninklijk en wettelijk). Maar het kan nog gekker: Zuid-Afrika heeft maar liefst drie hoofdsteden. Kaapstad voor de wetgevende macht, Pretoria voor de bestuurlijke macht en Bloemfontein voor de rechtelijke macht.
850 kilometer lange wijnroute
Elk zichzelf respecterend wijnproducerend land heeft wel een wijnroute. Napa-Valley in Amerika, Rioja in Spanje, de Moezel in Duitsland en de vele wijnroutes in de Franse wijngebieden als voorbeeld. Maar de langste wijnroute ter wereld ligt toch echt in Zuid-Afrika. Dat is de R62: een weg die tussen Kaapstad, Oudtshoorn en Port Elizabeth slingert en je langs de Kaapse Wijngebieden brengt, én langs de Breede Rivier Vallei en Kleine Karoo.
11 talen
Alhoewel je in zaken, bij officiële gelegenheden en in commerciële omgeving vooral Engels hoort, kent Zuid-Afrika maar liefst 11 officiële talen. Afrikaans is ons als Nederlanders en Vlamingen niet onbekend. We maken immers vaak genoeg grapjes over de Afrikaanse woorden waarbij wij in de lach schieten. Andersom is het overigens hetzelfde: Afrikaners lachen zich een bult om sommige van onze woorden en zinsnedes. Maar, dat is voer voor een andere blog. De overige negen talen (naast Afrikaans en Engels) zijn zogenoemde Bantoetalen. Dit zijn (meestal) toontalen die onderdeel zijn van de Niger-Congo-taalfamilie. De grootste taalfamilie van Afrika, die in vrijwel het hele continent ten zuiden van de Sahara wordt gebruikt. De Bantoetalen van Zuid-Afrika zijn: Zulu, Xhosa, Zuid-Ndebele, Noord-Sotho, Sesotho, Tswana, Swazi, Tsonga en Venda.
Nog zoveel meer
Natuurlijk heeft Zuid-Afrika nog veel meer te bieden: schitterende locaties, interessante cultuur, lekkere en leuke producten en overweldigende natuur. Je vindt er alles over op Zinderend Zuid-Afrika!
Comments