top of page

Het nijlpaard: watermonster of knuffeldier?

Bijgewerkt op: 18 mrt.

Vandaag - 15 februari , vieren we wereldwijd International Hippo Day; een dag die volledig gewijd is aan deze grote, indrukwekkende lobbes. Een van de meest onderschatte dieren van Zuid-Afrika. Deze imposante herbivoren worden vaak gezien als vredige waterbewoners, maar kunnen onverwacht agressief zijn, vooral wanneer ze zich bedreigd voelen. Na de malariamug en de nijlkrokodil eist het nijlpaard in Zuid-Afrika zelfs de meeste menselijke slachtoffers.



Met zo'n 100.000 nijlpaarden nog zwemmend in de Afrikaanse wateren (schatting 2019) en de kennis die we hebben over hun agressieve karakter, rijst de vraag: waarom verdienen deze kolossale dieren eigenlijk een eigen dag van erkenning?


Ik houd van lijstjes. Lijstjes met do's en don'ts, lijstjes met voors en tegens, of andere vergelijkingslijstjes. Ook voor het nijlpaard maak ik dus twee lijstjes: de agressieve lijst en de knuffellijst...

De agressieve lijst

  • Nijlpaarden zijn de op twee na grootste landzoogdieren ter wereld zijn. Alleen de olifant en de witte neushoorn zijn groter. Een nijlpaard weegt zo’n 3.200 kilo.

  • De tanden van een nijlpaard zijn 60 centimeter lang en, doordat ze hun bek 150 graden kunnen openen, is hun bijtkracht is maar liefst 826 kilo.

  • Nijlpaarden zwemmen niet, maar galopperen over de bodem. In korte tijd halen ze op die manier snelheden van maar liefst 30 kilometer per uur.

  • Over het algemeen voelen nijlpaarden zich snel onveilig. Mannetjes vertonen agressie bij het beschermen van hun habitat, terwijl vrouwtjes agressief worden bij het beschermen van hun jongen. Rustig kanoën in een rivier met nijlpaarden is dus geen goed idee!


De knuffellijst

  • Een nijlpaard is zorgeloos, leeft graag in gezelschap en zorgt goed voor zijn of haar eigen kroost.

  • Nijlpaarden hebben hun eigen ‘mini-me’: het dwergnijlpaard. Deze 'dwerg' weegt nog steeds circa 275 kilo en komt alleen voor in Sierra Leone, Liberia en Ivoorkust.

  • Ze kunnen gemiddeld 5 minuten zonder zuurstof, waardoor ze lange onderwater-wandelingen kunnen maken.

  • Nijlpaarden zijn voornamelijk herbivoor en eten per dag tot wel 60 kilo gras.

  • Vooral ’s nachts zijn ze flink actief. Als de zon ondergaat, gaan ze op zoek naar voedsel om weer terug te keren naar hun vaste plek in het water als het ochtend is.

  • Ze produceren hun eigen zonnebrandcrème: een rode, olieachtige vloeistof die hun huid tegen de brandende zon beschermt.


Hoe kun jij International Hippo Day Vieren?

Ben jij gevallen voor het afwisselende en onverwachte karakter van het soms agressieve, maar vooral knuffelachtige nijlpaard? Laat je dan vooral inspireren!

  1. Leer meer door (meer) te lezen over de fascinerende wereld van nijlpaarden en deel jouw kennis met anderen. Bewustwording begint met educatie.

  2. Draag bij door organisaties te ontdekken en te steunen, die zich inzetten voor het behoud van nijlpaarden en hun leefgebieden.

  3. Deel op sociale media. Deel feiten, foto's en informatie over nijlpaarden op sociale media om bewustwording te verspreiden.

  4. Natuurwandelingen en safari's. Als de gelegenheid zich voordoet, maak dan vooral een natuurwandeling of safari om eigenhandig nijlpaarden in hun natuurlijke omgeving te kunnen observeren!

 

Dat er al sinds mensenheugenis twijfels zijn over de ware aard van het nijlpaard, blijkt wel uit de vele verhalen van de oude Egyptenaren, de Griekse mythologie en de Afrikaanse volksverhalen. Welke kant je ook kiest, over een ding is iedereen het eens: ga nooit tussen een rivier en een nijlpaard staan!


Stay calm and have a hippo day! 🦛


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page