top of page

Kikkers aan de bar op Wereld Kikkerdag

Heb je ooit een kikkerconcert bijgewoond? Genoten van het onvergetelijke geluid van kikkers die 's nachts kabaal maken in de vijvers en moerassen over de hele wereld. Mijn eerste ervaring met deze kakafonie van kikkerstemmetjes was op Lake Kariba in Zimbabwe. Terwijl we besloten hadden buiten onder de muggennetten te slapen om zo optimaal te genieten van de sterrenhemel en de verkoelende werking van de nacht, werd onze rust na enkele minuten ruw verstoord door het gekwaak van honderden, zo niet duizenden, kikkers. Geslapen hebben we niet, maar het was een concert dat zijn weerga niet kende!


Kikkers aan de bar op Wereld Kikkerdag
Kikkers aan de bar op Wereld Kikkerdag

Elk jaar op 20 maart - en dus ook vandaag - komen liefhebbers van natuur en amfibieën samen om kikkers te eren en bewustwording te creëren over hun belangrijke rol in ons ecosysteem. Want laten we eerlijk zijn, kikkers zijn niet alleen de groene plakkers op de achterkant van een sprookjesprinses - ze zijn veel interessanter dan dat! Vandaag is

Wereld Kikkerdag!





Ik heb nooit zoveel opgehad met kikkers, totdat ik in Zuid-Afrika woonde. In de wildernis van het Laagveld kon ik er niet omheen: kikkers maakten een onlosmakelijk deel uit van de entourage van dieren, die samen met mij het Laagveld als hun thuis beschouwden. Deze kleine (en soms grotere) Kermits drinken via hun huid door vocht te absorberen via zogenoemde drinkplekken op hun buik en de onderkant van hun dijen. Wellicht dat ze daarom ook een vaak en (soms wat minder) graag geziene gast waren bij mij aan de bar...


Ook leerde ik in die tijd Dr. Harold Braack kennen. Deze oud-directeur van Krugerpark - en intussen een zeer goede vriend van mij - was gespecialiseerd in kikkers en leerde mij deze kwakende monstertjes te waarderen. In het boek ‘Zinderend Zuid-Afrika’ heeft Harold zelfs als gast een hoofdstuk geschreven over zijn avonturen als kikkerbewonderaar met als titel “Kikkeren in de nacht”. Hij neemt de lezer mee op zijn (nachtelijke) avonturen, terwijl hij op onderzoek uitgaat naar de vele soorten kikkers van Zuid-Afrika.


Ook leert hij ons dat kikkers ware meesters zijn in de kunst van de camouflage. Met hun levendige kleuren en patronen kunnen ze zich perfect aanpassen aan hun omgeving. Van knalrode pijlgifkikkers tot de perfecte groene schutkleur van de boomkikker, kikkers zijn de ultieme meesters van vermomming.


Maar het is niet alleen hun uiterlijk dat indrukwekkend is. Kikkers hebben ook een buitengewoon talent voor muziek. Hun nachtelijke serenades, variërend van zachte kwaken tot luide croaks, vullen de lucht met een symfonie van geluiden die ons betoveren en intrigeren. Sommige kikkers kunnen zelfs geluiden maken die lijken op het rinkelen van bellen of het gorgelen van water!


Maar het belangrijkste is toch wel dat kikkers een cruciale rol spelen in ons ecosysteem. Als top-roofdieren van insecten helpen ze plagen onder controle te houden en dragen ze bij aan het evenwicht in onze ecosystemen. Bovendien zijn ze zelf een belangrijke voedselbron voor verschillende roofdieren, waardoor ze een integraal onderdeel zijn van de voedselketen.


Helaas worden kikkers wereldwijd bedreigd door factoren als habitatverlies, vervuiling en klimaatverandering. Daarom is het vieren van Wereld Kikkerdag niet alleen een kans om deze fascinerende wezens te eren, maar ook om bewustwording te creëren over de noodzaak om ze te beschermen en hun leefomgeving te behouden.


Dus waar wacht je op: trek je laarzen aan, pak je verrekijker en ga op pad. Of je nu in Nederland bent of in Zuid-Afrika: er  valt altijd iets nieuws en spannends te ontdekken in de kleurrijke wereld van kikkers!

 

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page