De bar op mijn lodge was goed gevuld. Er waren flink wat gasten en ook mijn personeel was in volle getalen aanwezig. Vanavond zou namelijk het Zuid-Afrikaanse rugbyteam - de Springbokke - spelen tegen de Nieuw-Zeelandse All Blacks. Een strijd van titanen. Het was een gezellig geroesemoes, toen de barman opeens iedereen tot stilte maande en de televisie harder zette. Het was tijd voor het volkslied.
Een lied voor iedereen
Naast enkele gasten uit Europa, waren er die avond meerdere Zuid-Afrikaners. Een groepje blanke mannen uit Johannesburg (Boeren en Engelsen), een gezin uit Durban met Indiase afkomst en een jong gekleurd stel uit de Kaap. Mijn personeel kwam voor een deel uit Venda, maar de meerderheid kwam uit de buurt en was Shangaan. Kortom: een gezellige smeltkroes van culturen.
Toen de eerste tonen van het volkslied klonken, stonden alle Zuid-Afrikaners op. Trots legden vele hun hand op hun hart, sloten sommigen hun ogen en zongen ze allemaal uit volle borst elk woord mee. Oud er jong, blank, gekleurd en zwart, man en vrouw.
Twee liederen aan de basis
Het nieuwe volkslied, dat in 1997 werd ingelijfd, is een samenvoeging van “Die stem van Suid-Afrika” en "Nkosi Sikelel' iAfrika". Die eerste is het oude volkslied van Zuid-Afrika, dat in gebruik was vanaf 1957 en in het Afrikaans (en later ook Engels) gezongen werd. Het was voor velen een symbool van trots en identiteit. Voor veel zwarte Zuid-Afrikaners symboliseerde het lied echter juist de onderdrukking en discriminatie tijdens apartheid."Nkosi Sikelel' iAfrika" (God bless Africa) was eind 19e eeuw in Xhosa geschreven en werd een belangrijk strijdlied tijdens de anti-apartheidsbeweging en zo een symbool van verzet, hoop en verzoening.
Een krachtig symbool
Het samenvoegen van deze twee tegenpolen was een gewaagde stap in de nasleep van de apartheid. Door de oorspronkelijke hymne van het zwarte volk te combineren met het oude volkslied van het blanke volk, werd het nieuwe volkslied van Zuid-Afrika een krachtig symbool van verzoening, inclusiviteit en eenheid in diversiteit. Een symbool dat het verleden eert, het heden omarmt en hoop biedt voor de toekomst van het land.
Die avond kreeg ik kippenvel op mijn armen, terwijl alle Zuid-Afrikaners uit volle borst meezongen en de ruimte zich vulde met een gevoel van trots en saamhorigheid. Geen twijfel mogelijk: het Zuid-Afrikaans volkslied is een symbool van vrijheid en hoop en heeft zijn doel bereikt!
PS: De tekst (en Nederlandse vertaling) van het Zuid-Afrikaanse volkslied vind je hier!
Comments